Miért szigeteljünk?

A pénzkidobás elkerülése miatt. A rossz szigetelés rontja a fűtés vagy a klíma hatásfokát, mellesleg a külső zaj is jobban behallatszik.

Egészségünk érdekéban. A megfázás vagy a hőguta bárkit megkínozhat. Mint tudjuk, idősebb korban ezek még veszélyesebbek és érzékenyebbek is vagyunk rájuk.

A környezet megóvásáért. A tömegesen, feleslegesen termelt energia a természet károsodásával jár.

Kiegyensúlyozottságunk megőrzéséért. Ha fázunk, ha melegünk van, ha a kelleténél nagyobb a beszűrődő zaj és szag az észrevétlenül ingerültebbé tesz minket.

ablakfelujitas1

A lakások 90%-a 15 évesnél idősebb. A régebbi építésű otthonok ablakai fából készültek és ezeknél semmilyen tömítő szigetelő megoldást nem alkalmaztak. Ahol találunk gyárilag beszerelt ablakszigetelő anyagot ott is ez kaucsuk alapanyagból készült, ami a fényre két év alatt megérik, megrepedezik, és megkeményedik. A fa folyamatosan mozog a hőmérsékleti és nedvességtartalom változásokra reagálva. A megkeményedett gumi ezt akadályozza és nem kívánt vetemedések jönnek létre. Abemarásos szilikon szigetelést Svédországban fejlesztették ki ahol sokkal szélsőségesebbek az időjárási viszonyok. Az ajtó és ablak szigetelés tömítőanyagai szilikonból készülnek, ami ellenáll az UV fénynek és fizikai, kémiai tulajdonságait -60 és +120 Celsius fokok közt megőrzi. Azon kívül, hogy a szigeteletlen, vagy rosszul szigetelt lakások fűtése, hűtése rengeteg, szó szerint az ablakon kidobott pénzünkbe kerül, feleslegesen terheljük környezetünket, és a szelesebb, hidegebb napokon jelenlévő hideg az egészségünket is veszélyezteti. A jól szigetelt nyílászáróknál sokkal csendesebb a lakás, és kirekesztjük a port, szmogot is. Tehát minden szempontból élhetőbb, komfortosabb körülményeket kapunk. Az ablakszigetelésre fordított pénz 2-3 fűtési szezon alatt megtérül.

ablakfelujitas5

Megoldás lenne az ablakok cseréje is de szeretném felhívni néhány dologra a figyelmet:

  • Az ablakok cseréje sokba kerül, megtérülési idő 25-45 év
  • A csere elég körülményes, nagy koszolással, felfordulással jár
  • A régi faablakok nagyobbrészt borovi fenyőből készültek. Ezek magas gyantatartalmuk miatt még mindig sokkal időállóbbak mint a mai lucfenyő, vagy műanyag ablakok.
  • Az agyonreklámozott műanyag ablakok sem örökéletűek, UV fényre vetemednek, szmogtól, széltől a színűk, fényük kopik. A szigetelésük kaucsuk alapanyagú. A faablakokkal ellentétben nehezen vagy egyáltalán nem állíthatóak utólag.

Röviden egy jól szigetelt, vasalatait tekintve jól beállított ablak, szinte minden esetben felveszi a versenyt egy új ablak hőszigetelési képességével. Ezáltal nemcsak pénzt takarítunk meg, hanem csendesebb, egészségesebb élhetőbb, komfortosabb életteret nyerünk.

ablakfelujitas6

Az utólag bemart ablakszigetelés bemutatása

Először szemrevételezéssel ellenőrizzük az ablakok állapotát és kipróbálással a vasalatok működését. Gyakorlatilag minden fa nyílászáró szigetelhető és érdemes is szigetelni. Megnézzük hogy záródnak, nyitódnak az ablakok. Rutinos szakembereink megállapítják, hogy mekkora a hézag, hány milliméteres szigetelőanyagot kell használni. Előfordulhat, hogy az ablak már rendelkezik szigeteléssel, ami elöregedett, kiszakadt vagy nem a célnak megfelelő minőségű. Ezeket az anyagokat maradéktalanul eltávolítjuk. Ha nagyon le van ereszkedve az ablak, szorul akkor párkánygyaluval ki kell gyalulni az aljából. Ezután, ha már az ablak rendelkezik a szigetelőanyag befogadására alkalmas bemarással azt kitisztítjuk. Amennyiben nincs még bemarás úgy az erre alkalmas célszerszámmal azt elkészítjük. Ezután belehengereljük a szigetelő anyagot. A behelyezett szigetelőanyag így tölti ki a hézagot.

ablakfelujitas7

A zsanérokat és zárakat beállítjuk és speciálisan erre a célra kifejlesztett olajjal vagy WD 40-el, kenjük be. Végezetül meggyőződünk róla, hogy az ablak rendesen záródik és eleget tesz hőszigetelési és biztonságtechnikai elvárásoknak.

Ablakok korszerűsítése – ablak felújítás

A régi “Gerébtokos vagy Tessauer” ablakoknál előfordul, hogy gittes ablaküveg rögzítés elöregszik, megrepedezik, kipotyog. Ennek kiküszöbölésére kimarjuk a gittet és egy modern faléces üvegrögzítést teszünk a helyére. A faléc tökéletesen illeszkedik az ablak stílusához. Ellenáll az időjárásnak és az ablakkal megegyező színre mázolható.


ablakfelujitas2 

A hőszigetelési funkció tökéletesítése céljából a 3 milliméteres síküvegek helyére egy 1,1 K értékű hőszigetelési együtthatóval rendelkező kétrétegű, fokozottan hőszigetelő üveget építünk be. Ennek eredménye, hogy jelentősen nő az ablak hőszigetelési képessége. Az említett korszerűsítésekkel nagymértékű fűtésköltség-megtakarítás érhető el, így a befektetés rövid időn belül megtérül.

ablakfelujitas3

A “Sofa” jellegű ablakoknál, ha eredetileg nem volt bemart szigetelés, úgy azt az “Utólag bemart ablak szigetelés” ismertetőjében olvasható módon elkészítjük. Amennyiben volt szigetelés, úgy a régit eltávolítjuk és újat, korszerűbbet építünk be. Az esetleg elkorhadt vagy hiányzó vízkivetőt fával vagy alumíniummal pótoljuk.Ellenőrizzük, hogy a hőszigetelő üveg megfelelően van rögzítve, illetve hogy nem szükséges e a cseréje a szigetelést biztosító gáz elszökése miatt. Pótoljuk az üveg és az üvegbefogó léc közti hézag tömítésére szolgáló szilikon pasztát. Ígymegakadályozzuk, hogy az üvegről lefolyó nedvesség elrohassza a fa befogókereteket. Beállítjuk, javítjuk esetleg cseréljük a vasalatokat ezzel biztosítjuk, hogy az ablak eleget tesz a biztonságtechnikai és hőszigetelési elvárásosoknak is.

ablakfelujitas4